Броят на цивилните жертви в разкъсвания от войната Йемен е намалял с над 50%,

...
Броят на цивилните жертви в разкъсвания от войната Йемен е намалял с над 50%,
Коментари Харесай

НПО: От началото на примирието в Йемен цивилните жертви са намалели наполовина

Броят на цивилните жертви в разкъсвания от войната Йемен е намалял с над 50%, откогато при започване на април влезе в действие двумесечното помирение.

Това заяви през днешния ден Норвежкият съвет за бежанците (NRC), който обезпечава храна, заслон и други артикули от първа нужда, с цел да смекчи последствията от определяната от Организация на обединените нации като най-тежката филантропична рецесия в света. През април жертвите измежду цивилното население са 95 спрямо 213 през март, излиза наяве от данните от Проекта за наблюдаване на въздействието върху цивилното население.

" Данните са ясно доказателство за изгодите от примирието. През последния месец доста фамилии са били защитени от това да разрушат живота си, губейки членове на своите фамилии в една безсмислена война ", заяви директорът на NRC за Йемен Ерин Хътчинсън.

" В името на йеменския народ и неговото бъдеще се надяваме страните в спора да удължат примирието. "
Конфликтът в Йемен опълчва интернационално приетото държавно управление, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция, на подкрепяните от Иран бунтовници хусити.

В резултат на спора починаха стотици хиляди хора, а най-бедната страна в арабския свят се оказа на ръба на глада.

Но двумесечното помирение, което влезе в действие на 2 април, обезпечи опция за отмора от насилието в огромна част от страната.
Директорът на NRC съобщи, че броят на убитите и ранените от въздушни удари, обстрел и пукотевица е " намалял доста ".

Подчертава се, че макар внезапното понижаване на насилието, броят на жертвите от противопехотни мини и невзривени боеприпаси остава същият или по-голям.

" Призоваваме враждуващите страни да се придържат към поетите задължения и да работят за намиране на спокойно решение на този спор, който към този момент умъртви и осакати хиляди хора и лиши милиони от прехранване ", съобщи Хътчинсън.

" Фактът, че хората към момента биват ранявани и убивани от противопехотни мини и самоделни взривни устройства, демонстрира острата потребност от дългогодишен мир, с цел да могат тези остатъци от войната да бъдат отстранени и да бъдат избавени повече човешки животи. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР